Kunsthuis Venendal is gevestigd in een van de oudste panden van Hoogeveen, dat bovendien geregistreerd staat als Rijksmonument.

Op cultureel gebied kan Hoogeveen goed meespelen met de rest van onze provincie. Er zijn faciliteiten op het gebied van historie, dans, film, theater en muziek. Ook de (beeldende) kunst krijgt via de Kunstroute en Kunstwark in 't Park een eigen gezicht, maar in tegenstelling tot de rest is er nauwelijks een vaste plek waar permament geëxposeerd kan worden en waar allerhande activiteiten tussen de kunst georganisseerd kunnen worden. Het enige (echte) museum dat Hoogeveen rijk was, De 5000 Morgen, sloot in 2015. Na een tijd van leegstand werd het pand door een particulier opgekocht en is kunsthuis Venendal geboren. De opening vond plaats op 16 december 2017 onder grote belangstelling. Sindsdien zijn er al enkele exposities geweest, die telkens goed zijn ontvangen door bezoekers.

Kunsthuis Venendal is een plek waar kunst tot zijn recht komt, maar ook waar bijeenkomsten van allerlei aard mogelijk zijn. De museumwinkel en het café maken dat plaatje compleet. Onder het motto 'galerie en meer' wil kunsthuis Venendal het culturele hart van Hoogeveen versterken en ervoor zorgen dat de beeldende kunsten het podium krijgen dat ze verdienen.