Vrijwilligerscollege Hoogeveen organiseert in samenwerking met Bartiméus op 21 november a.s. een gratis training voor vrijwilligers die omgaan met visueel beperkten of daar meer over willen weten. Tijdens deze training leer je slechtziendheid te signaleren en hoe om te gaan met iemand die slechtziend of blind is.

Inhoud training
Niet iedereen geeft uit zichzelf aan dat het zicht verslechtert. Slechtziendheid kan bij ouderen zelfs worden aangezien voor dementie. Soms gaat het gezichtsvermogen zo snel achteruit gaat dat de hersenen dit niet kunnen verwerken en beelden gaan vormen die er niet zijn. In de training leer je de signalen van slechtziendheid herkennen.
Deelnemers kunnen tijdens de training aangeven waar ze tegenaan lopen in de omgang met een visueel beperkte. Hoe benader je iemand die slechtziend of blind is? Wanneer help je iemand en wanneer niet?
Een bril is niet altijd de oplossing voor een slechtziende. De training gaat kort in op de verschillende hulpmiddelen. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om een visuele beperking te hebben.

Bartiméus is een kennisorganisatie gespecialiseerd in visuele beperkingen. De organisatie geeft informatie over de diverse oogaandoeningen, maar ook over behandeling en zorg van visueel beperkten. Bartiméus richt zich op mensen die zelf visueel beperkt of blind zijn, maar ook op mensen die werken met visueel beperkten. Meer informatie is te vinden op www.bartimeus.nl.

Meer informatie en aanmelding
De workshop wordt gehouden op 21 november van 14.00 tot 16.00 uur in het kantoor van SWW, Het Haagje 119 in Hoogeveen. De ontvangst is vanaf 13.30 uur. Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij het Vrijwilligerscollege Hoogeveen per email vc@vrijwilligershoogeveen.nl of telefonisch op 0528 278855.
 


Gratis training Omgaan met visueel beperkten