De Vrijwilliger: Grietje Loof
HOOGEVEEN Grietje Loof is vrijwilliger bij IVN Hoogeveen. Naast natuurgids is zij ook voorzitter van het bestuur. De krant van Hoogeveen stelde haar een aantal vragen.

Hoe ben je bij het IVN terechtgekomen?
Ik wilde de natuurgidsencursus doen en een voorwaarde daarvan is dat je lid moet zijn van een IVN-afdeling. De cursus duurt ruim anderhalf jaar en alle facetten van de natuur komen daar voorbij. Een hele mooie en ook intensieve cursus.

En toen ook gelijk in het bestuur?
Het was al heel snel: ‘Grietje, wil je in het bestuur’. Ik heb eerst een jaar meegelopen en toen kwam de vacature voor voorzitter vrij. En dat ben ik in februari drie jaar. Als je geen bestuur hebt kun je de organisatie niet draaiende houden, maar het is heel lastig om bestuursleden te vinden. Mensen denken vaak dat je voor een dergelijke functie bij het IVN heel veel kennis van de natuur moet hebben. Maar dat is niet zo. Je groeit erin en leert daarbij heel veel over de natuur.

Het IVN organiseert heel veel activiteiten voor jong en oud.
Dat klopt. Een x aantal jaren geleden lag de afdeling op zijn gat en had geen bestuur. Twee mannen hebben er toen voor gezorgd dat de jeugdactiviteiten door konden blijven gaan en zo is er gelukkig nieuw leven in de afdeling geblazen.

Er zijn verschillende kindergroepen binnen het IVN en er is elke woensdag wel een activiteit rondom het Struunhuus in het Steenbergerpark.
We hebben de Scharrelkids voor leerlingen uit groep 5, de Natuurkenners voor groep 6, de Struners voor groep 7 en 8 en Junior Rangers, een samenwerking met het Nationaal Park voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Met deze groepen gaan we de natuur in.

Wat is voor jou natuur?
Die vraag werd gesteld tijdens de natuurgidsencursus. Ik moest daar in eerste instantie echt over nadenken. Mijn eerste herinnering aan natuur is leren lopen in het lange gras. Natuur was er altijd. Ik ben erin opgegroeid. Ik wil mijn liefde voor de natuur overbrengen op kinderen. Ik vind de verwondering van de kinderen prachtig. Zeker als ze in groep vijf zitten, kun je helemaal meegaan in die verwondering en kun je met ze mee fantaseren over wat er te zien is.

Als natuurgids moet je wel een brede interesse hebben, lijkt me?
Ja. Tijdens de cursus werd ook gezegd, ‘Als je verwacht hier vijftig verschillende paddestoelensoorten te leren, ben je aan het verkeerde adres’. Ik heb een heel brede interesse, maar van waterdiertjes weet ik wel heel veel, die heb ik altijd erg interessant gevonden.

IVN Hoogeveen krijgt ook nog iets bijzonders toch?
We hebben bij de Vlinderstichting een aanvraag gedaan voor de aanleg van een Idylle. Dat is een bloemrijke plek voor bijen, vlinders en mensen. We zijn er een jaar mee bezig geweest om het voor elkaar te krijgen en hebben van de stichting te horen gekregen dat wij een van de laatste vijf Idylles krijgen. De meeste Idylles worden op braakliggende stukken grond gemaakt. Wat die van ons zo bijzonder maakt is dat deze midden in het Steenbergerpark rond het Struunhuus komt en wij zijn er erg blij mee.

Kunnen jullie nog vrijwilligers gebruiken?
Ja. Mijn motto wat ik regelmatig roep is ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Als je met elkaar de schouders eronder zet is de klus zo geklaard. We hebben een hele toffe groep en ik zou met name meer mensen willen hebben voor de jeugdeducatie en we zijn ook nog op zoek naar een coördnator voor de activiteiten.”

Meer weten over het IVN en de activiteiten? Kijk op de website www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen.
Artikel is geplaatst door Marielle de Vries op 06-10-2015 in Krant van Hoogeveen ©
www.dekrantvanhoogeveen.nl


Krant van Hoogeveen - De Vrijwilliger