Hoogeveen - Het gebeurt slechts zo af en toe dat de gemeente Hoogeveen een Bezig Bijtje uitreikt. Als een speciale blijk van waardering aan een bijzonder persoon.

Het zag er lange tijd naar uit dat in 2015 die eer alleen te beurt was gevallen aan Henk Klaver uit Elim. Op de valreep kon toch nog een tweede Bezig Bijtje worden uitgereikt door burgemeester Karel Loohuis. Aan de Hoogeveense Agnes van Dijk (48), die er volledig door verrast was.
Agnes van Dijk was actief in een heel netwerk van bekenden en onbekenden, stond voor iedereen klaar voor het doen van boodschappen en allerlei klussen.

Ook was zij oppasmoeder op de basisschool De Krullevaer, organiseerde schoolmusicals en maakte onder andere de kleren voor de kinderen. In 2008 heeft ze een herseninfarct gehad en is als gevolg daarvan halfzijdig verlamd geraakt. Na een periode van ernstig ziek zijn, een risicovolle operatie en revalidatie wilde ze graag weer wat doen. Ze heeft op de basisschool De Krullevaer een tijd de mediatheek beheerd en was beschikbaar voor allerlei klusjes, zoals kopieerwerk en woordspelletjes met leerlingen.

Passend vrijwilligerswerk

In 2009 meldde Agnes van Dijk zich bij de vrijwilligersvacaturebank van Vrijwilligers Hoogeveen, waar gezamenlijk een zoektocht is begonnen naar passend vrijwilligerswerk. Er volgende een periode van uitproberen bij onder meer de Inloop van Promens Care, de kledingbank, Alescon, De Sterrendienst in Krakeel, het Herstelhotel, maar ook het telefoonpanel tijdens een live televisie-uitzending van de Hersenstichting.. Ook heeft ze samen met een slechtziende de Smederijenenquêtes in de wijk Wolfsbos bezorgd.

Op dit moment is Agnes actief in het ‘Supertje’ van het Jannes van der Sleedenhuis aan de Vecht. Ze bedient daar de klanten en heeft veel contacten met de bewoners. Verder is ze vrijwilliger van de Taalgroep voor buitenlandse mannen in de Zuiderbreedte en geeft daar, samen met een slechtziende vrouw onder het motto ‘de lamme leidt de blinde’, les aan Irakese mannen. Ook werkt ze als vrijwilliger in de winkel van GoudGoed Homemade, waar ze alles, wat binnen haar vermogen ligt, voor een ander doet en zit in het bestuur van het Gehandicaptenplatform. Agnes van Dijk doet haar vrijwilligerswerk met veel enthousiasme. Ondanks haar beperking blijft ze positief en klaagt ze niet. Een inspirerend voorbeeld voor velen met of zonder beperking.


Agnes van Dijk krijgt Bezig Bijtje