"Stel je eens voor dat alle vrijwilligers in Hoogeveen in één klap hun werk zouden neerleggen. Het leed zou niet te overzien zijn...” Met woorden van deze strekking overhandigde Johan Massier, voorzitter van Stichting Wintertijd Challenge Hoogeveen de estafettestok van de vrijwilligerscampagne aan Anne Marie Beitler, coördinator van het Toon Hermans Huis Drenthe, een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben.

Belangwekkend werk
Voorzitter Johan Massier vertelt: “Sinds een aantal jaren verzorg ik de intervisie voor de gastvrouwen van het Toon Hermans Huis Drenthe. Tijdens deze gesprekken raak ik steeds weer onder de indruk van het belang van het werk dat zij doen. Vaak zelf ervaringsdeskundige met betrekking tot wat kanker met je doet en dan je zo inzetten voor mensen die er vaak onder (de naweeën van kanker) gebukt gaan, daar heb ik heel veel respect voor. Uit ervaring weet ik wat het met je doet, hoeveel impact het heeft, wanneer je in je naaste omgeving hebt te dealen met kanker (onze zoon overleed aan de gevolgen van leukemie). De gastvrouwen krijgen regelmatig met hele heftige verhalen te maken, die niet zelden raken aan het eigen verhaal… en er dan voor de ander zijn, zonder je eigen verhaal ertussen te laten komen… Dat is bijzonder en zeer te waarderen!

Met de paplepel
"Zelf ben al ruim 50 jaar -nagenoeg onafgebroken- als vrijwilliger actief. Je kunt dus zeggen dat het ons met de paplepel ingegoten is. Ook mijn beide ouders zijn hun leven lang als vrijwilligers actief geweest. Wie vrijwilligerswerk doet, weet als geen ander: “wie geeft, ontvangt”. Ik wil maar zeggen: je krijgt er zo oneindig veel voor terug, het maakt je een rijk mens.”

Allemaal vrijwilligers
Het Toon Hermans Huis Drenthe zou zonder vrijwilligers niet eens bestaan. Alle medewerkers, van gastvrouwen, docenten, administratieve medewerkers en klusjesmannen tot en met de coördinator – en hierin is het Toon Hermans Huis vrijwel uniek – zijn vrijwilligers. Zij zetten zich in voor mensen die, op welke manier dan ook, met kanker te maken hebben: (ex)patiënten en de mensen om hen heen: partners, familieleden en vrienden. Zij kunnen hier terecht voor ontspannende activiteiten als yoga, massage, schilderen, schrijven, speksteen snijden, bloemschikken en koken. Daarnaast zijn er gespreksgroepen – ook voor mannen –  en informatieve bijeenkomsten als het Borstkankercafé. 

Lotgenoten
De rode draad in dit alles is het contact met lotgenoten. Sommige mensen moeten hier niet aan denken, anderen hebben er baat bij en beleven er veel plezier aan. Een van de bezoekers verwoordt het als volgt: “Vroeger kreeg ik al de kriebels bij het woord lotgenotencontact, maar intussen heb ik ontdekt hoe fijn het is. Want lotgenoten hebben aan een half woord genoeg; ze snappen meteen waar je het over hebt als je zegt dat je zo moe bent of zo'n last hebt van stemmingswisselingen of slapeloosheid. Bovendien: je komt erachter dat het allemaal niet aan jou ligt, dat je niet de enige bent die daar last van heeft. En dat helpt!”

Geïnteresseerd in een paar uur per week vrijwilligerswerk voor het Toon Hermans Huis Drenthe?
Kijk dan voor verdere informatie op www.thhd.nl of meld u aan via info@toonhermanshuisdrenthe.nl


Estafettestok vrijwilligerswerk naar Toon Hermans Huis Drenthe