Jan Meijer

Mensen die, op wat voor manier dan ook, hun vergaarde kennis met enthousiasme en passie inzetten voor Vrijwilligerscollege Hoogeveen. Ze zijn talrijk. Wat is hun achtergrond en wat beweegt hen? De redactie van VC gaat met ze in gesprek, schetst een beeld en zet ze welverdiend in het spreekwoordelijke zonnetje. Hun bijdrage is immers ontegenzeggelijk belangrijk.

Aan de Jos van Aalderenlaan te Hoogeveen huist Studio Meibrink. Vanaf de weg bekeken verraadt een doorsnee woning niet meteen dat hier een zeer ondernemend en bruisend bedrijf in gevestigd is. Eenmaal op het erf aanbeland wordt dit pas echt duidelijk. Er is een grafisch hoogwaardig bedrijfsbord te zien, wat direct de aandacht trekt. Studio Meibrink staat in stijlvolle letters op dit uithangbord beschreven. Het zal u dan ook niet verbazen dat grafische vormgeving tot de hoofdactiviteiten van Studio Meibrink behoort.

Als ik aanbel doet de vriendelijke eigenaar Jan Meijer open. We starten ons gesprek op de eerste verdieping van zijn huis. De kantoorruimte/werkkamer die daar is ingericht vormt het epicentrum van alles waar Studio Meibrink zich mee bezig houdt. Op de tweede etage zit een fotostudio in wording. "Er moet nog het nodige aan gebeuren, maar hier kan uitstekend gefotografeerd worden.", aldus Meijer. De 63-jarige zelfstandig ondernemer is naast eigenaar tevens initiator van Studio Meibrink. Sinds september 2011 runt Meijer het dynamische bedrijf, dat in de regio toch vooral bekendheid geniet door de maandelijkse uitgave van agendaboekje de Hoogeveen Voluit, waar ook standaard de agendapunten van Vrijwilligerscollege Hoogeveen in vermeld staan. "In december van dit jaar verschijnt alweer de honderdste uitgave.", zegt Meijer vol trots.

Eén van mijn eerste beoogde vragen, of er meerdere personen actief zijn in de bedrijfsvoering, kan al snel de prullenbak in. Meijer is mij voor. Als de activiteiten van zijn bedrijf ter sprake komen, vergeet hij niet om de rol van zijn partner Louise Brink hierin te benoemen. "Louise neemt het schrijven van de teksten deels voor haar rekening en beheert Facebook en Twitter. Zodoende is zij er op de achtergrond bij betrokken.", vertelt Meijer op een toon waar de nodige waardering uit spreekt. Meijer en Brink zijn naast levenspartners ook een geoliede tandem in het bedrijf, wat in de naam van het bedrijf ultiem tot uiting komt. Meijer: "De tenaamstelling van het bedrijf is een voortvloeisel uit onze achternamen." Jan Meijer huurt dikwijls de juiste mensen in. Deze personen wil hij dan ook graag prominent benoemen. Meijer: "Norma Riemersma is een tekstschrijfster die de grote interviews voor de Hoogeveen Voluit afneemt, Ben Huisjes verzorgt de cartoons en André Wijma levert regelmatig foto's. We werken er met een heel team aan."

Jan Meijer is zelf niet afkomstig uit Hoogeveen. Zijn roots liggen in het Overijsselse Bergentheim. "Ik ben geboren in Bergentheim en getogen in Deventer. Na de opleiding MTS te hebben afgerond, ben ik jaren werkzaam geweest als werkvoorbereider bij een energiebedrijf." Meijer vervolgt: "Mijn passie ligt echter in het grafische vak. Zowel fotografie als grafische vormgeving hebben mijn interesse. Het mooiste is om tekst en beeld bij elkaar te brengen. Dat kan op verschillende manieren. Iemand heeft een stuk tekst en daar maak ik vervolgens een foto bij of ik zoek er eentje bij. Of andersom. De uitdaging is om het passend te krijgen." Zijn diepgewortelde passie is niet op latere leeftijd komen aanwaaien. "Van jongs af aan heb ik vrij veel getekend, maar daar doe ik niet veel meer mee. Fotografie was altijd mijn hobby. Ik heb jarenlang een zogeheten 'doka' (donkere kamer) gehad, voor het ontwikkelen en afdrukken van foto's.", aldus Meijer.

De activiteiten van Studio Meibrink zijn veelzijdig. Jan Meijer daarover: "Wij zijn breed inzetbaar en staan open voor alle type opdrachten in het werkveld. Ook commerciële opdrachten." Meijer heeft door de jaren heen aan mooie projecten mogen werken. "Ik heb afgelopen jaar de Canal Pride gefotografeerd. Eén van de leukste projecten vind ik nog altijd het voetbalplaatjesboek bij voetbalvereniging De Weide. Samen met twee anderen heb ik iedereen op beeld vastgelegd destijds. Ik fotografeerde toen alle jeugdspelers individueel. Een erg leuke klus om te mogen doen." Meijer onderstreept nog maar eens dat hij van zijn werk houdt. "Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken, dat is een voorrecht. Als zelfstandig ondernemer heb je het voordeel dat je je eigen tijd kunt indelen. Je weet wanneer de deadlines plaatsvinden."

Zoals gezegd behoort de Hoogeveen Voluit tot de hoofdactiviteiten van Studio Meibrink. Het is inmiddels een begrip in Hoogeveen. Op 350 punten wordt de Hoogeveen Voluit iedere maand verspreidt. Er komt een heel proces om de hoek kijken bij de totstandkoming van de Hoogeveen Voluit. Jan Meijer zegt daar het volgende over: "We moeten adverteerders zoeken, agendapunten verzamelen en foto's erbij zoeken. Die krijg je en maak je zelf. Het is belangrijk om een planning te maken voor het hele jaar. Het gehele boekje wordt door Studio Meibrink in elkaar gezet en vervolgens elders gedrukt. De acquisitie doe ik zelf. Mond-op- mondreclame is uitermate belangrijk om bekendheid te genereren." Wat verbeteringen betreft toont Jan Meijer zich ambitieus. "De oplage zou ik wel groter willen maken in de toekomst. Dat hangt echter van de bron van inkomsten af."

Wanneer u in contact wilt komen met Jan Meijer van Studio Meibrink, dan kan dat zowel telefonisch (06-12107234) als per mail. Neemt u ook eens een kijkje op de website van het bedrijf. Ook de Hoogeveen Voluit heeft haar eigen website.

Vrijwilligerscollege Hoogeveen organiseert op verzoek en naar behoefte cursussen, trainingen, voorlichtingen, themabijeenkomsten voor vrijwilligers en mantelzorgers. Wilt u ook eens een college bijwonen? Kijk op onze site voor onze agenda en aanmelding. Bellen (receptie SWW, 0528-278855) of mailen is ook mogelijk.


Passie voor het Vrijwilligerscollege 2