Vanaf 23 januari 2021 geldt in Nederland een avondklok van 21.00 tot 4.30 uur. In een aantal situaties zijn mensen daarvan uitgezonderd, zoals mensen die hun hond uitlaten of mensen die hun beroep ’s avonds moeten uitoefenen. Voor gewoon vrijwilligerswerk is geen uitzondering gemaakt.

Voor vrijwilligers geldt net als voor iedereen dat zij in principe thuisblijven tijdens de avondklok. Toch zijn vrijwilligers in sommige gevallen uitgezonderd.

Uitzonderingen voor vrijwilligers
Vrijwilligers die noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende bieden of medische hulp aan mens of dier bieden, mogen dit na 21.00 uur doen, indien dit niet gedurende de dag kan plaatsvinden. Denk aan de volgende activiteiten:

  • Vrijwilligers bij de Dierenambulance
  • Vrijwilligers bij hospices
  • Vrijwilligers bij de nachtopvang van dak- en thuislozen
  • Vrijwilligers die individuele hulp bieden aan kwetsbare mensen in acute situaties

Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Verklaringen
Vrijwilligers hebben in deze gevallen een Werkgeversverklaring avondklok en een Eigen verklaring avondklok nodig. Deze twee verklaringen dien je bij je te dragen.

Download de verklaringen hier.

NOV werkt met VWS aan duidelijkheid over de avondklok voor vrijwilligers in acute en noodzakelijke functies gedurende de avond en nacht. Informeer ons als het niet goed gaat! Lees hier verder.


Vrijwilligers en de avondklok