Onder het mom van ‘Kletscontact’, een initiatief van Vrijwilligers Hoogeveen, heeft Ezra de Jonge (25) sinds een jaar wekelijks contact met Eman, een vrouwelijke bewoner van het AZC. Dat bevalt haar tot dusverre goed. “Je merkt dat het gewaardeerd wordt”.

Ezra woont in Hollandscheveld. Ze is onlangs begonnen aan een nieuwe opleiding. “In Assen volg ik de opleiding Begeleider Gehandicaptenzorg. Het is een combinatie van werken en leren”, vertelt ze. Ook uit haar vrijetijdsbesteding blijkt dat zij een rasecht mensenmens is, want naast haar opleiding en vrijwilligerswerk besteedt ze haar tijd voornamelijk met familie en vrienden.

Alvorens ze het ‘kletscontact’ aanging, was ze niet onbekend met vrijwilligerswerk. “Voor de coronatijd ging ik één keer per maand met een meisje naar een speciale discoavond voor mensen met een beperking”, aldus De Jonge. In eerste instantie had ze bij het AZC twee ‘kletscontacten’. “Met het eerste meisje verliep het contact uitsluitend telefonisch, vanwege de coronatijd. Het meisje waar ik nu aan gekoppeld ben heb ik inmiddels een aantal keren ontmoet, nadat we eerst telefonisch contact hadden”. De Jonge vervolgt haar verhaal op enthousiaste wijze: “Op een gegeven moment was het zo vertrouwd dat we bij de bibliotheek in een algemene ruimte hebben afgesproken. Het is bedoeld als sociaal contact. Daarnaast probeer ik haar te ondersteunen op het gebied van cultuur en Nederlandse taal. Dat vindt ze interessant. We hebben het bijvoorbeeld over bepaalde gewoontes en feestdagen”.

De Jonge haalt haar voldoening met name uit de waardering die ze oogst. “Het leukste vind ik toch wel dat zij heel dankbaar is. Dat je op deze manier iets voor haar kunt betekenen is mooi”. Over Eman toont ze zich heel positief. “Je merkt aan haar houding dat ze erg gastvrij is. Het is iemand die jou niet tot last wil zijn en ze staat in principe voor alles open. Zij beschouwt mij echt als een vriendin. Binnenkort gaan we een dagje weg”.

In relatie tot mensen die wellicht twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen, wil De Jonge graag het belang van vrijwilligerswerk onderstrepen. “Ik denk dat er veel behoefte aan is en dat het goed is om te doen. Kijk eens op de site van VrijwilligersHoogeveen om te zien of er iets voor je tussen zit. Het kost niet veel tijd en je krijgt er heel veel voor terug. Je leert er zelf ook veel van. Ik vind het heel leuk om iets voor een ander te betekenen”, zo stelt ze. De Jonge verduidelijkt hoe de procedure bij haar functie vooraf in zijn werk ging. “Bij mijn werk wordt je niet zomaar aan iemand gekoppeld. Je krijgt van tevoren eerst informatie over iemand. Er wordt gezocht naar iemand die bij jou past. Er is een website met korte berichtjes van mensen die een ‘kletscontact’ zoeken. Je zit niet direct aan vrijwilligerswerk verbonden”

Tot slot merkt Ezra de Jonge met een glimlach iets op waaruit blijkt dat er tijdens haar vrijwilligerswerk iets moois is gegroeid. “Eman's verjaardag hebben mijn ouders en ik gevierd met haar en haar broertje en zusje. Er werden lekkere hapjes uitgewisseld. Haar ouders komen uit Jemen. Toen zij vier was zijn ze gevlucht uit Bahrein. Mijn moeder voelt zich nu een beetje hun moeder. Een band kan snel ontstaan”.


Mensen maken Hoogeveen (5) – Ezra de Jonge