Op maandag 13 maart 2023 van 19.00 - 20.30 uur organiseert Vrijwilligerscollege samen met het Taalhuis een bijeenkomst over laaggeletterdheid. Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving, maar hoe lukt dat als 1 op de 9 mensen moeite heeft met lezen, rekenen of het gebruiken van een computer of smartphone. Als iemand deze vaardigheden niet of maar beperkt kan toepassen, kan het lastig zijn om in onze maatschappij mee te kunnen doen.

Het heeft bijvoorbeeld gevolgen voor je werk, werk zoeken of vrijwilligerswerk doen. Wat doe je op je werk als je merkt dat dingen niet lukken? Waar loop je in je vrijwilligerswerk tegenaan? Wie vraag je daarbij om hulp, als je dat al durft? Wat kan een werkgever of vrijwilligersbegeleider doen?

Vroege signalering van laaggeletterdheid en een zorgvuldige verwijzing kunnen veel problemen voorkomen en het dagelijkse leven en werk aangenamer maken. Maar wat zijn nu die signalen? Waaraan herken je het minder geletterd zijn? Hoe maak je op het (vrijwilligers)werk bespreekbaar dat mensen hierbij geholpen kunnen worden? Soms schamen mensen zich en vinden ze het lastig om aangeboden hulp aan te nemen. Waar kun je naartoe met een hulpvraag over laaggeletterdheid? Kortom: hoe vind je mensen die hulp nodig hebben en hoe zorg je ervoor dat de mensen op de juiste plek de juiste hulp krijgen?

Annet Hofstra is Coördinator Taalhuis in de Bibliotheek van Hoogeveen. In de praktijk ervaart zij dat screenen en doorverwijzen op de werkvloer beter kan. Zeker als werkgevers of vrijwilligersbegeleiders weten waar ze op moeten letten. Daarnaast zijn laaggeletterden vindingrijk in het verdoezelen van hun probleem en is het soms ook lastig om erachter te komen waarom iemand reageert zoals hij/zij doet.

Het college vindt plaats in de Bibliotheek van Hoogeveen, Willemskade 27. Aanmelden kan tot 4 maart a.s. via de website www.vrijwilligershoogeveen.nl/colleges, telefonisch via 0528-278855 (receptie SWW) of via vc@vrijwilligershoogeveen.nl


Bijeenkomst voor vrijwilligers over Signaleren laaggeletterdheid in werksituaties en succesvol doorverwijzen