Op 23 mei 2024 vond de workshop over De Beleving van Armoede plaats. Naar aanleiding daarvan hebben wij enkele bevindingen uit de workshop voor u op een rij gezet.

 • Beleving van armoede is een contextueel onderwerp (situationeel en belevingsgebonden), de beleving is heel erg afhankelijk van persoon, leeftijd en situatie. Als kind ervaar je gebeurtenissen anders dan als volwassene.
 • Het duurt gemiddeld meer dan 5 jaar voordat mensen om hulp vragen.
 • Negatieve gevoelens die door een crisis ontstaan, zijn van invloed op de functies in je hersenen die ons helpen om overzicht te houden en de juiste keuzes te maken. Armoede is dus niet alleen zo zeer alleen een praktisch probleem.
 • Wat werkt, is stress-sensitief werken: kleine stapjes maken en vooral aansluiten bij de persoon. Helaas is ons systeem hier niet op ingesteld. Dit dendert gewoon door. Toch is het vooral belangrijk om de persoon in kwestie zelf de stapjes te laten zetten en het vooral niet voor de persoon te doen of te regelen. Voor ieder van ons is autonomie van groot belang, ontzorgen betekent ook het respecteren van andermans autonomie.
 • Wees alert op aannames en bejegening als je met iemand in gesprek gaat, het is heel erg belangrijk om zo onbevooroordeeld mogelijk te zijn (principiële bescheidenheid). Maar dat is heel moeilijk omdat er heel veel onzichtbare mechanismes meespelen. Tip kan zijn om je oordeel uit te stellen.
 • Heel belangrijk is contact maken en aansluiten bij wat de andere emotioneel nodig heeft.
 • Ontzorgen kan ook helpen, maar dit vraagt veel vertrouwen.
 • Wees voorzichtig met het generaliseren van ervaringsdeskundigen, geen persoon is immers hetzelfde en de beleving kan dan ook ver uiteen lopen.
 • Definitie van armoede wordt niet gegeven, de politieke norm is context gebonden.
 • Armoede is hoe je het persoonlijk ervaart, als je geen keuze hebt, geen autonomie om zelf een besluit te nemen.
 • Vroegtijdig signaleren kan al zodra iemand ergens geld voor wil lenen.

Boekentips:

Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen

Armoede uitgelegd aan de rijken van Tim ‘S Jongers

Misschien moet je iets lager mikken van Milio van de Kamp


Kort samengevat: vrijwilligerscollege Beleving van armoede